СТУДИЈСКА ПОСЕТА ГРЧКОЈ II РАЗРЕД

Годишњим програмом рада Гимназије у Ивањици за 2017/18. годину, предвиђена је Студијска посета ученика другог разреда Грчкој. Савет родитеља усвојио је маршуту а Тендерска комисија је у децембру 2016. године, одредила је агенцију  која ће реализовати Студијску посету. Време извођења Студијске посете је од четвртка 28. септембра до понедељка 02. октобра 2017. године. 

1. дан четвртак Полазак је у 28.09.2017. године у 20 часа са аутобуске станице (ученици на аутобуској станици да буду у 19.45). Преглед аутобуса извршиће ОУП Ивањица у 19 часова. Вожња путем Ивањица–Пожега-Чачак–Краљево–Крушевац–Појате (краћа пауза). Наставак пута до места Предејани, са паузом у истоименом ресторану. Наставак пута кроз Србију.

2. дан петак Прелазак Македонске границе у месту Табановце. Наставак пута кроз Македонију. Прелазак Грчке границе у месту Евзони. Долазак у Паралију у поподневним сатима (временска зона у Гркој је +1). Смештај ученика све три ноћи биће у хотелу Atlantic***. Поподневни сати биће искоришћени за спортске активности у Olimpic Beach-у. Olimpic Beach је летовалиште у подножју Олимпа, на обали Егејског мора, удаљено свега два километра од Паралије. Спаја их велика пешчана плажа препуна спортских терена. Вечера у 20 часова. Након вечере ученици ће имати организован обилазак града са водичем. Ноћење.

3. дан субота После доручка одлазак за Солун. Солун је други по величини и значају град у Грчкој, после Атине. То је и главни град истоименог округа Солун и периферије Средишња Македонија. Солун је и једна од најзначајнијих лука Балкана. Солун се састоји од 16 градских и приградских општина, и у њему живи 1.104.766 житеља. Град је познат као велика лука и сајамски центар. У граду се одржава и највеће Бијенале грчке дијаспоре. Оснивач Солуна је краљ Касандар 316. године п. н. е. Град се налази на врху Солунског залива, дуж којег се пружа дужином од 20 км. Западно од града пружа се тзв. Солунско поље, приморска равница близу ушћа Вардара у залив (17 km западно од града). Са других страна град је окружен брдима планине Хортиатис. Сви значајни споменици Солуна су 1988. стављени су на листу Светске баштите УНЕСКОа. Градске знаменитости: Бела кула, најпознатији симбол града, је оригинално изграђена као део градских зидина. Она се налази на шеталишту поред мора, јужно од археолошког музеја. Горњи град са сачуваним дрвеним кућама из Отоманског раздобља и остацима градских зидина из византијског раздобља. Аристотелов трг је најважнији градски трг. ОТЕ торањ је у средишту градског ЕКСПО центра и Градско морско шеталиште дуж Никис авеније. Ученици имају заказану посету цркви Св. Димитрија Солунског из V века. Црква је најпознатија црква у граду, а овај светац је заштитник града. Након обиласка Солуна ученици имају заказан и обилазак Српског гробља Зејтинлика. Презентацију гробља извршиће чувар гробља Ђорђе Михаиловић. На једном од највећих војних гробаља у Европи, сахрањено 21000 војника, од тога 8000 Српских гробова (6000 у костурници и 2000 у комплексу). Повратак за Паралију у поподневним сатима. Вечера. Ноћење.

4. дан недеља Након доручка вожња аутопутем до Ларисе а затим преко Трикале до града Калампака. Ученици имају заказан обилазак радионице ручне израде икона, прве, друге и треће категорије. После Каламбаке ученици ће посетити комплекс манастира Метеори. Метеоре чини скуп православних манастира у близини грчког града Каламбаке, у западној Тесалији. Манастири су веома познати по свом несвакидашњем положају на стенама-стубовима и сматрају се највреднијом скупином манастира у Грчкој после Свете горе. Метеори су и на списку културне баштине УНЕСКО-а. Укупно постоји 6 манастира, пет мушких и један женски. То су: Манастир Велики Метеор или Преображењски манастир, Манастир Варалам, Манастир Св. Варваре или Русану манастир, Манастир Св. Николе Анапауског, Манастир Св. Стефана и Манастир Св. Тројице. У манастиру Велики Метеори ученици ће обићи: главотеку, музеј фолклора, трпезарију, цркву из XIV века, торањ из 1520 године и ризницу са 40 000 руком писаних црквених кодекса и оригинална повеља цара Душана којом манастиупоклања део имања. Сматра се да су још у 11. веку овде боравили монаси-пустињаци. Почетком 20. века до манастира су исклесане степенице. Последњих деценија манастири су постали место ходочашћа и туристичке посете. У повратку, ученици су обишли цркву Св. Петке са лековитим извором, која се налази у највећем и налјепшем кањону Грчке Темби. Долазак у Паралију у касним поподневним сатима. Вечера.Ноћење.

5. дан понедељак Након доручка полазак за мали градић Катерини. Катерини је главни град префектуре Пијерија, на југозападу периферије Средишња Македонија у близини обале Егејског мора. Катерини је један од највећих градова Егејске Македоније. Град је добио име по светици Катарини Александријској из 4. века. Град је добио ово име по свом оснивању после 1912. године, када је ово подручје припало Грчкој. Катерини се налази на најважнијем путу у Грчкој, ауто-путу Солун – Атина. Град се сместио у приморској равници (тзв. „Олимпијска обала“) испод планине Олимп. По попису из 2001. године град има 60.000 становника. Након обиласка града и слободног времена, повратак за Србију. Прелазак границе Евзони и Прешево. Ученици имају плаћену вечеру у ресторану „Предејани“ у месту Предејани. Повратак у Ивањицу у касним вечерњи часовима.

Оставите одговор