ЕКСКУРЗИЈА УЧЕНИКА III РАЗРЕДА ИТАЛИЈА

1. дан петак 8.9.2017. Полазак из Ивањице у петак 8. септембра 2017. године у 20 час са аутобуске станице (преглед аутобуса извршће ОУП Ивањица истог дана у 19 часова). Истог дана 8.9.2017. године биће одржан заједнички родитељски састанак (ученици и родитељи) у Гимназији у 13 часова. Вожња аутобусом релацијом Ивањица-Пожега-Чачак-Београд. Наставак пута до границе са Хрватском. Пре граничног прелаза биће направљена пауза за одмор.

2. дан субота 9.9.2016. Вожња аутопутем кроз Хрватску преко Загреба. Након уласка у Словенију биће направљена пауза за одмор (доручак) у Brežicama, Словенија, (Grič). Након паузе наставак пута преко Словеније и Италија и долазак у Lido de Jesolo, град ca 25 000 становника, у поподневним сатима. Језоло (итал. Jesolo) је град у североисточној Италији. Град се налази у оквиру округа Венеција у оквиру италијанске покрајине Венето. Језоло је важно туристичко одредиште у области Венеције. Посебно је познат део града до градске плаже, Лидо ди Језоло. Смештај ђака у хотел Da Bepi. Слободно време биће искоришћено за разгледање града уз пратњу водича и спортске активности. Вечера. Ноћење.

3. дан недеља 10.9.2017. Након доручка одлазак за Veronu. Разгледање града са 265 000 становника: Castel Vecchio, Арена, Тргови Брa, Eрба, Јулијина kuћa, Веронска пијаца. Слободно време за шетњу по овом лепом граду. Током слободног времена ученици могу посетити: Торањ Torre dei Lamberti са кога се пружа прелеп поглед на северну Италију, по лепом времену чак до Аустрије, мост и гробницу породице Scaligeri, романичко – готичка катедрала (Дуомо), цркву Sant’ Anastasia, базилику San Lorenzo, цркву San Zeno Maggiore. Римски театар из првог века (Teatro Romano) у склопу кога је и Museo Archeologico, дворац (Castel San Pietro) и видиковац, одакле се пружа најлепши поглед на Верону. Након обиласка вожња путем Верона-Модена-Болоња. Пауза и одмор у месту Barberino. Долазак у једну је од најлуксузнијих и најстаријих бања у Италији, Montecatini Terme. Бања је удаљена од Фиренце 35 км. Ово живописно место има велики број термалних извора, паркова и спортских терена. Смештај ђака у хотел Buenosaires***. Вечера. Ноћење.

4. дан понедељак 11.9.2017. Након доручка одлазак за Pisu. По доласку у Pisu разгледање града са 92 000 становника: Campo dei Miracoli, Криви Торањ, Катедрала, Крстионица. Наставак пута за San Gimignano, град торњева са 4 насеља. Од некадашње 72 куле остало је 14. Ученици имају могућнос да обиђу и капију Светoг Јована из 13 века, трг из 10 века, цркву Sant’Agostino и Collegiatu ( Santa Maria Assunta), стару и нову зграду Општине и торањ висине 102 метра. Читава област San Gimignano налази се под заштитом УНЕСКO-а. Наставак пута кроз област Kjanti до Siene. Разгледање Сијене, града са 17 насеља и 54188 (податак из 2009.) становника, од којих 12 000 живи унутар тврђаве. Сијена је светски позната као град са веома добро очуваним старим средњовековним језгром и огромним културним и уметничким наслеђем, које је све скупа под заштитом УНЕСКO-а. У Сијени се налази најстарији универзитет из 1240 године и најстарија јавна банка на свету. Обилазак цркве San Domenico, Катедрала посвећена Успењу Богородице чији је под мозаик у мермеру и сваке године се накратко открива. На главном тргу се сваке године 2. јула и 16. августа одржава чувена коњичка трка Palio di Siena. Обилазак Пјацe дел Кампо (Piazza del Campo) градскoг трга на коме се налази градска већница (Palazzo Pubblico). У касним поподневним сатима повратак у Montecatini Terme, повратак у исти хотел Buenosaires***. Вечера. Ноћење.

5. дан уторак 12.9.2017. Након доручка наставак пута за Firencu. Фиренца (Firenze) јe велики град у централној Италији, који је октобра 2009. имао 371.060 становника. У ширем подручју Фиренца-Прато-Пистоја живи 1,5 милиона људи. Фиренца је главни град истоименог округа и главни град покрајине Тоскана. У средњем веку Фиренца је постала важно економско, културно и финансијско средиште. Током новог века била је престоница Великог војводства Тоскане под доминацијом породица Медичи и Лорена. Град је био прва престоница Италије у периоду 1865-1871. године, после уједињења Италије. За Италијане, али и за читав западни свет, Фиренца има огроман историјски, образовни, културни и уметнички значај, због чега је и позната као „италијанска Атина“. Посебна вредност града је заоставштина из времена ренесансе. Фиренца спада у ред туристички најпознатијих градова света. Као град са добро сачуваним старим градским језгром у држави и низом вредних грађевина и амбијената, Фиренца је и важно туристичко одредиште у Италији. Такође, стари део Фиренце је под заштитом УНЕСКО-а. Разгледање града у пратњи водича: Santa Maria del Fiore, Giottov zvonik, Крстионица Светог Јована ca златним вратима, Santa Maria Novella, San Lorenzo, Palata Mediči (Palazzo Medici), Ponte Vekio на реци Арно, Дантеова кућа, Градска већница (Palazzo Vecchio), Santa Croce, Трг господе (Piazza della Signoria), итд. Слободно време за самостално разгледање града. Наставак пута преко Болоње за Rimini, град ca 140 000 становника, смештај у хотел Oceanic****. Вечера. Ноћење.

6. дан среда 13.9.2017. После доручка одлазак за San Marino. Обилазак најстарије и најмање републике на свету са 31 000 становника. Обилазак града са водичем: Porta San Francesko, споменик Гарибалдију, Трг Слободе. Сан Марино је једна од најстаријих држава на свету. Основана је 301. године, али је била у саставу тадашњег Римског царства. Њен устав званично је написан 8. октобра 1600. Иако суверена, она је потпуно зависна од Италије којом је окружена у целости од 19. века. Ђузепе Гарибалди је ујединио Италију 1860. а своје склониште од непријатеља направио је у Сан Марину. Гарибалди је гарантовао да ће Сан Марино увек бити независна суверена држава. Сан Марино је познат по трци Формуле 1. Трка се не вози на територији Сан Марина већ 100 km северозападно у Имоли. Слободно време за разгледање града током ког ученици могу обићи Три куле Сан Марина (Guaita – XI век, са државном галеријом, Cesta – XIII век, где је смештен музеј оружја и музеј Светог Марина, и Montale – XIV век, која није отворена за јавност). У поподневним часовима полазак за Lido de Jesolo. Пауза за одмор у Риминију, у центру La Befane. Вожња путем Rimini-Bologna-Padova-Lido di Jesolo. Смештај у Lido di Jesolo у хотел Apollo***. Вечера. Ноћење.

7. дан четвртак 14.9.2017. Након доручка вожња аутобусом до Punta Sabioni. Прелазак у Венецију бродом и панорамско разгледање града. Венеција (Venezia; старији назив: Млеци) је град, пристаниште и чувено туристичко место у североисточној Италији, на Јадранском, мору, са око 270.000 становника (заједно са Местреом). Венеција је управно средиште покрајине Венето и истоименог округа Венеција. Венеција је у средишњем добу средњег века била најважнији град на свету и највеће трговиште Европе између њеног запада и истока. Град је и познат као дугогодишња престоница чувене Млетачке републике. Венеција је јединствен град на свету, изграђена је на 118 малих острва у лагуни, на ушћу реке Бренте у Венецијанску лагуну, са каналима уместо улица. Дуж канала налази се низ цркава и палата прворазредне вредности, који творе јединствен урбани склоп. Венеција и њени канали проглашени су спомеником Светске баштине УНЕСКО-а. Град има бројне надимке попут: „Серенисима“, „Краљица Јадрана“, „Невеста мора“, „Град мостова“, „Град воде“. Са друге стране, многи градови грађени на каналима носе епитете „Северне Венеције“ (Санкт Петербург), „западне Венеције“ (Амстердам), „америчке Венеције“ (Њу Орлеанс). Сама Венеција има 68 000 становника и 6 квартова. Обилазак Венеције у пратњи водича: Црква Pieta (Santa Maria della Visitazione ), Мост уздаха, Дуждева палата, Стубови заштитници, Трг и црква Светог Марка, Kампанила, Велики канал, Мост Риалто, црква Santa Maria della Salute, музеј Вивалдија и црква San Giacomo di rialto (collezione Artemio Versari). Ученици ће имати слободно време до 15 часова. Повратак бродом до Punta Sabioni, и вожња аутобусом до Lido di Jesolа. Повратак у исти хотел Apollo***. Слободно време и спортске активности у Lido di Jesolu. Вечера. Ноћење.

8. дан петак 15.9.2017. Након доручка полазак из Lido de Jesolo и вожња у правцу Трста. Панорамско разгледање Trsta, града са 300 000 становника: дворац MiraMare (Castello di Miramare), градске плаже, шаталишта и индустријске зоне. Обилазак града у пратњи водича: Kанал Grande, Kратки мост ( Ponte Curto), Tрг Понте Росо (Piazza Ponte Rosso), Српска православна црква Свети Спиридон и главни градски трг уједињења (Piazza Unita d’italia) највећи европски трг на отвореном мору), Палату Александра Вукасовића, Спиридона Гопчевића, Римски театар (Teatro Romano). Слободно време ученицима за самостално разгледање града. Ученици могу посетити: Базилику Светог Силвестра, цркву Santa Maria Maggiore, Замак San Giusto, Катедрала San Giusto. Наставак пута за Ивањицу преко Љубљане и Загреба, са успутним задржавањем. Долазак у Ивањицу 2.30 после поноћи.

Оставите одговор