Međunarodni sastanak Erazmus+ KA220-SCH Projekat OOP4FUN

U sredu, 7. i četvrtak, 8. decembra 2022. Gimnazija Ivanjica učestvovala je na 1. godišnjem Međunarodnom sastanku Erazmus+ KA220-SCH projekta pod nazivom OOP4FUN – Objektno orijentisano programiranje za zabavu.
Sastanak je organizovao projektni partner Gimnazija Ivanec, Hrvatska, a domaćin je bio Fakultet organizacije i informatike Univerziteta u Zagrebu, takođe partner na projektu. Ovaj 32-mesečni projekat počeo je 16. januara 2022. godine i finansira se u okviru

Erazmus+ programa „Partnerstvo za saradnju u školskom obrazovanju“ Evropske komisije u ukupnom iznosu od 282.265,00 evra.
Ciljevi projekta fokusirani su na profesore i učenike srednjih škola. Podstičući nastavnike da koriste inovativne nastavne planove i programe i pristupe u nastavi programiranja, posebno OOP programiranja, na zabavan način razvoja igara bolje će pripremiti i podstaći srednjoškolce da upišu STEM studijske programe i promeniće njihovu percepciju programiranja.
Pored Gimnazije, partneri ovog projekta su vodeći evropski univerziteti u oblasti informatike/računarstva: Univerzitet u Žilini, Slovačka, Univerzitet u Pardubicama, Češka, Univerzitet primenjenih nauka Drezden, Nemačka, Univerzitet u Beogradu , Srbija, Univerzitet u Zagrebu, Hrvatska i srednje škole učesnice: Obchodna Akademia Považska Bistrica, Slovačka, Gimnazium Pardubice, Češka, Gimnasium Dresden-Plauen, Nemačka, i Srednja škola Ivanec, Hrvatska.
Tokom projekta, partneri će zajednički raditi na 5 glavnih rezultata, pri čemu je prvi rezultat projekta, analiza trenutnog stanja i identifikacija nedostataka u (nastavnom) programiranju, koji koordinira Gimnazija Ivanec, Hrvatska, pri kraju.
Ciljevi projekta su: 1. unaprediti srednjoškolski nastavni plan i program sa OOP-om, 2. podsticati srednjoškolce da upišu STEM studijske programe i 3. otkloniti nedostatke u razumevanju osnovnih principa programiranja i OOP-a, kreirati nastavni plan i program, vodiče (udžbenike + onlajn sadržaj) i edukativni materijali za nastavnike.

Jedan od važnih očekivanih ciljeva projekta je i to da će nastavnici i učenici iz partnerskih institucija kroz zajedničke učionice steći dragoceno znanje i jedinstveno iskustvo rada i učenja u međunarodnim timovima i onlajn okruženjima.

Više informacija o očekivanim rezultatima i uključenim partnerima dostupno je na zvaničnom sajtu projekta: https://oop4fun.eu/

Оставите одговор