ПРИПРЕМНА НАСТАВА ЗА УПИС У ИТ СМЕР

Бесплатна припремна настава из математике за ученике VIII разреда који желе да упишу ИТ СМЕР почиње у понедељак 11.10.2021. године у 13.15 у Гимназији у Ивањици (кабинет математике број 1). Припремна настава одржава се три пута недељно (понедељак, среда и петак у истом термину). Максималан број ученика у овом смеру је 20.

Развој ИТ сектора један је од приоритета Владе Републике Србије. Према подацима Народне банке Србије ИКТ сектор један је од најперспективнијих са годишњим растом извоза од 20 одсто у последњој деценији. Србији у овом тренутку недостаје око 15. 000 ИТ стручњака.

Број специјализованих ИТ одељења повећан je у току прошле школске године скоро пет пута широм Србије. Одељења ученика са посебним способностима за рачунарство и информатику један су од начина на који образовни систем настоји да одговори на потребе тржишта рада.

Дигитална писменост, познавање програмирања и база података које ће ученици стећи у гимназијском ИТ одељењу биће важне за њихов даљи развој. Осим проходности на факултете који школују ИТ стручњаке, матуранти тих одељења могу да наставе студије и у другим областима и тако пробију пут ка дигитализацији у пољопривреди, здравству и енергетици.

Захваљујући компетенцијама, ови ученици могу одмах по завршетку гимназије да постану део иновативних стартап компанија. Ученици који су завршили гимназијска ИТ одељења своје знање, вештине и ставове су већ успешно исказивали на конкурсима које су расписивале телекомуникационе компаније. Нарочито су велике успехе показали у веб-дизајнирању и креирању апликација за мобилне телефоне.

Оставите одговор