ДР ЦАНЕ ЧЕКЕРЕВАЦ

Cane Čekerevac rođen je 17. juna 1969. u Ravnoj Gori kod Ivanjice. Završio je osnovnu školu Mićo Matović u Ravnoj Gori i Katićima a zatim i ivanjičku Gimnaziju.

Diplomirao je na Građevinskom fakultetu u Beogradu, odsek za Konstrukcije, 1995. godine kao jedan od najboljih studenata iz svoje generacije. Njegov diplomski rad nagrađen je nagradom „Profesor Milutin Maksimović“ kao najbolji diplomski rad na Građevniskom fakultetu u školskoj 1994/1995.

Nakon diplomiranja dobija mesto asistenta na Katedri za Geomehaniku gde uporedo sa prosvetnim radom otpočinje Magistarske studije. Nakon Magistarskih studija, 1999. godine Cane Čekerevac dobija stipendiju od predsednika „Svajcarskog Federalnog Instituta u Lozani“, jedne od dve visoke naučne ustanove u Švajcarskoj, gde je i odbranio doktorsku disertaciju 2003. godine. Doktorska teza se bavi ponašanjem tla pod uticajem povišene temperature i tiče se uglavnom skladištenja nuklearnog otpada ali ima i neke druge primene. Doktorska disertacija je nagrađena od strane Univerzitetskog udruženja građevinskih inženjera u Francuskoj, nagradom René Houpert za 2002/2003 godinu a koja se dodeljuje za najbolji doktorski rad u oblasti Gradjevinarstva.

Nakon završetka doktorske disertacije, nastavio je istraživanje u istoj oblasti i autor je preko 20 naučnih radova u stručnim časopisima, editovanim zbornicima radova i stručnim konferencijama. Od 2004. godine zaposlen je u konsultantskoj kompaniji Stucky iz Lozane, Švajcarska, koja se bavi projektovanjem hidro-energetskih i infrastrukturnih objekata.

Bio je šef projekta za brojne projekte izgradnje brana svuda po svetu pa je tako učestvovao i na rehabilitaciji nekoliko značajnih brana u regionu (HE Višegrad, Bocac, Jablanica, Grabovica, Salakovic, Rama…). Uključen je u izgradnju HE Ulog u Bosni i Hercegovini ali i u izgradnji nasute brane Rogun u Tadzikistanu koje će biti 335 m visoka te će nakon završetka biti i najviša brana na svetu. Trenutno je na poziciji jednog od menadzera u Stucky-ju i odgovoran je za ofis Stucky Balkans, koji je osnovan 2010. godine u Beogradu.

Cane Čekerevac oženjen je Joanom Pinto i imaju sinove Nikolu i Stefana Čekerevac.
Bravo Cane!

Оставите одговор