Обележена 101. годишњица пробоја Солунског фронта на Зејтинлику

Комеморативни скуп поводом 101. годишњице пробоја Солунског фронта, одржан је данас 28.09.2019. године, на српском војничком гробљу Зејтинлик у Солуну, на коме лежи 8.000 српских бораца, од којих је 6.000 у заједничкој спомен-костурници.

Обележавање једног од најславнијих тренутака српске историје почело је поменом који су српским херојима служили свештеници Грчке православне цркве, после чега су венце на спомен костурници положили чланови делегације Владе Србије и Војске Србије, званичници БиХ, чланови делегације Грчке, Француске, Велике Британије и Италије, представници удружења бораца и њихових потомака.

Церемонији су присуствовали и питомци Војне академије и Криминалистичко-полицијског универзитета из Београда који су извели химну Србију.

Делегацију Србије предводио је државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић.

У Студијској посети Грчкој Зејтинлик су данас посетили и ученици другог разреда Гимназије у Ивањици (111 ученика). Ученицима се обратио Предраг Недељковић, који је од 2014. године званични чувар гробља.

Ипред капеле на Зејтинлику ученике је сачекао и 91-годишњи Ђорђе Михаиловић, који више од 50 година чувар српског војничког гробља.

Оставите одговор