РЕГИОНАЛНО ТАКМИЧЕЊЕ НАЈБОЉИХ УЧЕНИЧКИХ КОМПАНИЈА

РЕГИОНАЛНО ТАКМИЧЕЊЕ НАЈБОЉИХ УЧЕНИЧКИХ КОМПАНИЈА југозападне и централне Србије биће одржано је 30. марта у Крагујевцу. Најуспешније ученичке компаније директно ће се пласирати у Национално финале такмичења најбољих ученичких компанија које ће бити одржано од 14. до 16. маја 2017. године у Београду. Догађаји су и ове године најављени у званичном Календару такмичења и смотри Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије под називом “Смотра ученичких компанија Србије у школској 2016/17. години”.

Организатор такмичења је организација Достигнућа младих у Србији (Јуниор Ачиевемент Сербиа) која је део глобалне мреже Junior Ačievement Worldwide, основане 1919. године, која обухвата 121 земљу на свим континентима и представља највећи светски програм предузетничког образовања који годишње похађа више од 10 милиона ученика.

Спровођење овог програма у Србији је почело 2005. године када је основана организација Достигнућа младих. Од тада је кроз образовне програме из области предузетништва и финансијске писмености прошло више од 60 000 ученика из 286 основних и средњих школа из целе Србије. Ови ученици су били у прилици да кроз теоријску и практичну наставу, менторски програм, као и низ такмичења, сајмова и конкурса, науче по којим принципима функционише бизнис и да истовремено буду подстакнути да осмишљавају и развијају своје предузетничке подухвате.

Имплементација програма обавља се уз помоћ наставника који су обучени кроз семинаре, сертификоване од стране Министарства просвете Владе Републике Србије, и пословног сектора који је у прилици да кроз менторство, предавања и учешће на такмичењима, активно учествује у процесу образовања младих. Такође, реализацију програма свуда у свету па и у Србији у највећој мери финансијски подржава управо пословни сектор.

На такмичењу ће учествовати следећи ученици:

• Јована Кривокућа II/2
• Бошко Радивојевић II/1
• Алеса Перуничић III/1

Са ученицима на такмичење путује проф. рачунарства и информатике Ана Стаменић, координатор овог програма.

Оставите одговор