Европске недеље борбе против рака грлића материце

Поводом Европске недеље борбе против рака грлића материце, која се традиционално обележава последње недеље јануара, министарка просвете у Влади Републике Србије проф. др Славица Ђукић Дејановић изјавила је да је боља информисаност родитеља о значају имунизације њихове деце против обољења изазваних ХПВ-ом један од начина на који се може смањити велики број жена које се обољевају од рака грлића материце.

Министарка Ђукић Дејановић је подсетила да су Министарство просвете и школе део националне кампање „ХПВне“ у оквиру које је у претходном периоду, у сарадњи са удружењем „Родитељ“ и домовима здравља широм Србије, организовано више десетина трибина са родитељима у школама.

Вакцина против ХПВ доступна је у Србији од јуна 2022. године за све девојчице и дечаке узраста од 9 до 19 година из средстава обавезног здравственог осигурања. Посебан фокус за ХПВ имунизацију су деца седмих разреда, јер се у том периоду обављају систематски прегледи на којима се поред обавезних вакцина може примити и вакцина против ХПВ.

Министарство просвете путем националне кампање „ХПВне“ даје допринос и подршку промотивним и информативним активностима и дијалогу између различитих актера да би се разумела порука да је уз ХПВ вакцинацију, редовне превентивне прегледе и промоцију здравих животних стилова међу адолесцентима, ову малигну болест могуће спречити.

Поводом Европске недеље борбе против рака грлића материце, дана 1.2.2024.године у 10.45 у библиотеци наше школе биће организовано предавање на ову тему. Предавање ученицама ће одржати др Ивана Јовановић, специјализант гинекологије. 

Оставите одговор