Радионицa „Википодаци о српским романима”

Друштво за језичке ресурсе и технологије ЈеРТех и Викимедија Србије позивају све заинтересоване на радионицу у оквиру пројекта „Википодаци о српским романима (унос, визуелизација и анализа)”. Овај догађај одржаће се у суботу, 18. новембра, од 10 до 15 часова, на Рударско-геолошком факултету (Ђушина 7).

Радионица се организује у оквиру пројекта „Википодаци о српским романима (унос, визуелизација и анализа)”, подржаног од стране Викимедије Србије. Пројекат је наставак активности тима Друштва за језичке ресурсе и технологије ЈеРТех започетих пројектом „wikiELTeC – Википодаци о старим српским романима из колекције ELTeC (унос, повезивање именованих ентитета, визуелизација и анализа)”

Српски корпус SrpELTeC колекције ELTeC (European Literary Text Collection) састоји се од 120 романа, написаних између 1840. и 1920. Корпус савременог српског језика СрпКор2013 обухвата различите врсте текстова, међу којима су и романи чији су метаподаци у оквиру пројекта похрањени у бази Википодаци. Полазници и полазнице ће на радионици имати прилику да упознају SrpELTeC и СрпКор2013 кроз оквир Википодатака и упитног језика SPARQL. Поред тога, научиће да унесу податке о роману у Википодатке, поставе упите над базом знања и генеришу занимљиве динамичке визуелизације података о писцима и романима.

Оставите одговор