НОЋ ИСТРАЖИВАЧА У ГИМНАЗИЈИ 23.3.2023.

У оквиру пројекта Ноћ истраживача – Истраживачи у школама, у Гимназији Ивањица 23. марта 2023. године са почетком у 12.15 сати биће одржано две радионице.

Душан Миливојевић, Брана Пантелић и Вукашин Јанковић са Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство одржаће радионицу под називом „Свет без пластике уз помоћ бактерија“. Предавање ће се бавити употребом бактерија и њихових ензима за биоремедијацију станишта загађених пластиком. Методама процене ризика и токсичности пластичних материјала употребом модел система Цаенорхабдитис елеганс. И проћи ће кроз концепт биоматеријала и на који начин можемо заменити пластику.

Катарина Мићић са Одељења за психологију Филозофског факултета у Београду одржаће радионицу под називом „Ког је рода ИТ сектор: Тихи утицај културе на наше животне одлуке“. Радионца ће у фокусу имати друштвени проблем неједнаке заступљености девојчица и жена у информатичким образовним профилима, односно на информатичким пословима. Кроз радионицу ће бити дискутовани извори уверења да су мушкарци подобнији за ИТ сектор него жене и механизми којима се ова уверења одржавају. Ученицима ће бити показана и истраживачка техника којом се испитују несвесна, имплицитна уверења према сличним појавама.

Оставите одговор