ПОСЕТА ПОСТРОЈЕЊУ ЗА ПРЕРАДУ ВОДЕ ЗА ПИЋЕ У ИВАЊИЦИ 22.3.2024

Ученици Гимназије у Ивањици посетиће Постројење за прераду воде за пиће у Ивањици у петак 22. марта 2024. године у оквиру обележавања Светског дана вода.
Прочишћавање воде у водоводу је важан процес који осигурава да вода која се доставља до наших домова буде технички исправна за пиће и употребу. Постоје различите методе за прочишћавање воде, које се обично примењују у неколико фаза.

Снабдевање водом подручја Ивањице и приградских насеља врши се из система Куманица-Ивањица (захватањем воде из живог тока реке Моравица) као и захватањем вода Рзињске реке и Дрвничког потока. Расположиве количине воде са локалитета “Куманица” износи око 240 л/с, са водозахвата на Рзињској реци 25 л/с и 15 л/с на Дрвничком потоку.

Њима је потребно око сат ипо времена да напуне резервоар, док то обезбеђује залихе воде око 40 минута. На хемијској анализи воде једна од ставки која се обавезно испитује је управо њена замућеност. Замућеност воде код нас је 0.19 док је у најбољем случају 0.15. У просторијама у којима се испитује замућеност воде, обавезно је коришћење гас маски због присуства хлора, који у тим количинама може бити веома токсичан.

Посебну захвалност дугујемо пословођи Светлани Голубовић.

Затворено за коментаре.