СТИЛСКЕ ФИГУРЕ У БАЈАГИНИМ ПЕСМАМА

Александар Ковачевић, професор српског језика Гимназије у Ивањици, одлучио је да „изађе из шаблона“ и да градиво учини занимљивијим користећи се стиховима Момчила Бајагића „Бајаге“. Тако се од гимназијалаца у овом тесту тражи да одреде стилске фигуре из добро познатих хитова!

Да ли је тако „Улица воли ритам твојих корака“ заправо алитерација, персонификација или асонанца, односно која је стилска фигура „Бам, бам, бам, нећу ништа да знам!“, дефинитивно је „разбило“ монотонију у начину учења ове лекције српског језика.

„Вибер групе су сад постале основни вид комуникације са ђацима и мало смо тамо дискутовали о карантину и целој овој ситуацији. Они су поменули да ће им недостајати изласци и свирке и онда сам одлучио да им кроз један квиз директно везан за градиво симулирам ту атмосферу. А пошто је Бајага познат по специфичној лексици и стилским поступцима, а средњошколци га слушају, одлучио сам се за њега“, казао је за МОНДО Александар Ковачевић који је овај задатак дао одељењу II3 и додао: „Сазнали су шта је у питању тек кад је тест објављен на Гугл учионици, на којој се сада углавном ради са наставним материјалима“.

Ово су снимци из Београдске хронике и Јутарњег програма РТС 04.04.2020. године.


Оставите одговор